Peter Nouwen_edited

De weg naar vrijheid

Bij het zien van de mail van Marieke over het thema van editie 3 van Netwerk fronste ik heel even mijn wenkbrauwen; Transport & Logistiek. Wat ga ik daar nu over schrijven als belevingscoach? Gelukkig is er altijd een weg. Mijn column gaat uiteindelijke wel over transport, maar dan over de weg naar binnen, een weg waar het vaak nog rustig is en zonder files.

Altijd op reis
Wat me opvalt aan veel mensen is dat ze eigenlijk altijd onderweg zijn. Simpelweg van A naar B of van huis naar werk, maar vaak ook op zoek naar……..? Naar wat eigenlijk? Naar een groter doel? Naar zichzelf? Naar de zin der dingen? Waarnaar zijn we ons hele leven op zoek?

Ik sprak een tijd geleden nog een onderneemster die haar werkzaamheden wellicht wilde verleggen naar de Randstad. Ze heeft nu kantoor in Brabant, haar relatie is na  jaren uitgegaan en ze is zoekende hoe ze haar leven gaat inrichten. Ik vroeg haar waarom ze de verhuizing in overweging nam. Er kwam een heel verhaal, maar de echte kern werd nog niet helder. Ik stelde haar de volgende vraag: “Wil je naar de Randstad omdat je DAAR wilt zijn of wil je ernaar toe omdat je NIET in Brabant wilt zijn?” Het bleef even stil. “Wat ga je daar vinden wat je hier niet gaat vinden?” Uiteindelijk was het antwoord dat ze vooral weer op zoek was naar zichzelf. Ze realiseerde zich dat ze zichzelf in de aanpassing aan haar vriend behoorlijk was kwijtgeraakt. Om jezelf te vinden hoef je jezelf niet altijd te verplaatsen. De reis gaat vooral naar binnen. Stilstand is daarbij niet altijd achteruitgang.

Naar de essentie
De zoektocht naar onszelf is vooral een reis naar binnen. Laatst trof ik een senior accountmanager en ik vroeg hem iets over zichzelf te vertellen. Er volgde een heel verhaal over zijn successen, resultaten, zijn functie en hoe groot zijn auto was. Hij had het helemaal gemaakt en hij was zeker nog niet aan zijn top. Hij gaf mij al snel zijn ‘business card’. Om hem uit te dagen heb ik zijn kaartje gepakt, zijn functietitel met een pen doorgekrast en hem gevraagd om zijn verhaal opnieuw te beginnen. Er volgde een oorverdovende stilte. Hij had zich helemaal geïdentificeerd met zijn functie. Wie hij werkelijk was, was hij echter vergeten.

Veel coaching tools worden vaak bekritiseerd omdat ze mensen in een hokje zouden stoppen. Het grappige is dat bij juiste interpretatie van deze tools je zult zien dat mensen in hun vroege kinderjaren patronen en verdedigingsmechanismen ontwikkelen, waardoor ze zichzelf in een hokje stoppen. Je ontwikkelt deze overlevingsmechanismen, omdat die in je jeugd behulpzaam zijn.  We doen wat onze ouders graag willen, doen ons best als dat ons positieve aandacht oplevert en we vermijden pijn door de juiste dingen te doen of te zeggen. Later worden die mechanismen automatisch gedrag en dat kan behoorlijk in de weg gaan zitten. We laten met ons sollen, we krijgen faalangst, zijn perfectionistisch of vinden het lastig om taken af te maken. De kunst is om terug te gaan naar je essentie en het leven te leven waarvoor je geboren bent. Een coach kan daarin uiteraard prima begeleiden, maar jij bepaalt altijd zelf vanuit je essentie jouw bestemming en je eigen weg naar vrijheid. Goede reis!

V.O.C. Vertrouw op Compas
Brengt vertrouwen in de toekomst
Herenlaan 162, 5708 ZS Helmond
M 06 443 198 48
peternouwen@vertrouwopcompas.nl
www.vertrouwopcompas.nl

Business Partner van: www.thetruetalentteam.nl
Gekwalificeerd Partner van: www.strategiemetballen.nl