51-COLUMN-Goed-op-de-Weg-1-pagina-1024×683

Veilig rijden.. waarom iedereen het roept, maar niemand het doet!

Niemand houdt zich aan de regels voor een veilige deelname aan het verkeer. Een gewaagde uitspraak. De cijfers van het aantal zware verkeersongevallen op de Nederlandse wegen liegen er niet om. In tegenstelling tot het aantal verkeersdoden neemt het aantal verkeersongevallen met ernstig lichamelijk letsel de laatste jaren flink toe.
Op weg naar huis blijk je al veel verder te zijn dan je dacht, je kunt je niet meer herinneren hoe je al zo ver gekomen bent. Herkenbaar? In de meeste gevallen maak je geen ongelukken, je doet de handelingen onbewust.

Onbewust rijden zorgt voor een reactietermijn die vertraagd is. Om ondanks deze vertraging veilig deel te nemen aan het verkeer, is het belangrijk dat je voldoende afstand houdt, ver vooruit kijkt en je niet laat afleiden.
Je bent waarschijnlijk een fantastische bestuurder. Tijdens het rijden kun je best even je mail kan checken. Toch? Niet dus! Uit onderzoek van de Franse filosoof Blaise Pascal bleek lang geleden al dat het onmogelijk is aan 2 dingen tegelijk te denken.

‘Cognitie in parallel bewustzijn’, oftewel dubbeldenken, is ondoenlijk. Probeer maar eens gelijktijdig aan de Eiffeltoren en de Big Ben te denken. Het beste dat je kunt bereiken is dat de twee plaatjes in je hoofd over elkaar heen liggen.

Brabant is op dit moment de provincie met de meeste verkeersdoden. Maar liefst 117 verkeersdoden in het jaar 2015. Spreken we samen af om in 2017 voor de laatste plaats te gaan?

Goed op de Weg
Nijverheidsweg 23C
5071 NL Udenhout
T 0161 234 613
info@goedopdeweg.nl

www.goedopdeweg.nl