39- COLUMN Thar Uitgeverij 1 pagina

De vakman is aan het uitsterven!

De Nederlandse economie groeit dit jaar sneller dan ooit sinds de crisis. Met 2,5 procent verwacht DNB het beste resultaat in 10 jaar tijd. Ook de werkloosheid blijft dalen. Goed nieuws, zou je zeggen. Echter, sommige werkgevers baren zich grote zorgen. Alarmbellen rinkelen vanuit diverse sectoren voor krapte op de arbeidsmarkt. Bedrijven zeggen steeds moeilijker geschikt personeel te kunnen vinden. Met name de horeca, bouw, industrie en transportsector staan te springen om personeel. Sectoren waar de vakman niet vanachter zijn bureau aan het werk is.

Het is belangrijk, zeker in deze tijd van technologische ontwikkelingen, dat we leren en blijven leren. We willen allemaal zo slim, efficiënt en duurzaam mogelijk werken. De stempel ‘’ouderwets’’ wil niemand. Stilstand is immers achteruitgang. Maar lopen we onszelf hierin niet hard voorbij? Er is een soort van diplomafetisj ontstaan voor certificaten, competenties en onderschrijvingen.

Ik ben, net als waarschijnlijk velen van mijn leeftijd, opgegroeid met het advies om zo hard mogelijk te studeren, want zonder papiertje ben je nergens. Ergens in de afgelopen jaren is het misverstand ontstaan dat meer diploma’s betekent dat je ook meer kan. Pieter Derks omschreef het in zijn column op Radio 1 zo mooi: ‘’Twee miljoen communicatiewetenschappers en niemand die een kraan kan repareren’’.

Maak leren weer leuk, interactief en aantrekkelijk!

Een goed voorbeeld is de transport- en logistieksector. Jarenlang liep Nederland voorop met gemotiveerde topchauffeurs in het bezit van een ‘levenslang geldig’ chauffeursdiploma. Sinds 2009 moeten alle Europese chauffeurs weer verplicht de schoolbanken in om hun Richtlijn Vakbekwaamheid te behalen. 35 uur nascholing in 5 jaar tijd waarbij, voor de meeste cursussen, een aanwezigheidsplicht geldt. Dat het een verplichting is roept bij veel chauffeurs weerstand op waardoor de ambitie om zelf te ontwikkelen vermindert.

Mijn oproep aan alle werkgevers die hun vakmensen nog beter willen maken. Maak leren weer leuk, interactief en aantrekkelijk! Combineer verschillende vormen van leren met elkaar en laat het behalen van diploma’s en certificaten nooit het uitgangspunt zijn.

Marlieke van Gorp is ontwikkelaar van e-learningcursussen voor bedrijven en opleiders. Hierbij richt zij zich met name op de bedrijven en opleiders die met vakmensen werken.

 

THAR Uitgeverij
Nijverheidsweg 23B
5071 NL Udenhout
T 085 9028 907
info@tharuitgeverij.nl
www.tharuitgeverij.nl