The color of money

What’s the color of money, volgens sommige rijke Aziaten is dat Bordeauxrood, in een hoog tempo gaan Franse familiebedrijven uit de Bordeaux over in handen van rijke Chinezen.
Waar de Europese investeerders het bezitten van wijnbedrijven niet meer als een lucratief deel van hun portfolio zien, lijkt het aan de andere kant van de wereld wel aantrekkelijk te zijn. Is het de grond of de status? Wat kost zo’n stukje Bordeauxakker nu eigenlijk? Dat varieert van een “eenvoudige” €   15.000 euro tot ongeveer 2 miljoen euro per hectare (zonder bebouwing).

Best nog te doen in vergelijking met dat andere wijngebied, de Bourgogne, waar 101 miljoen euro voor Domaine Du Clos des Lambrays betaald werd door luxebedrijf LVMH (eigenaar van o.a. Louis Vuitton en Moët et Chandon). Dat is inclusief gebouwen en merkrechten, dat dan weer wel.  Het record staat zover bekend op 1 miljoen voor 1/24 hectare, reken maar uit!

Geniet van het leven en van wijn. In je glas, niet in de kluis.

Maar moet het gelijk een wijngaard zijn? Nee hoor, het kan ook met een kist geklasseerde wijn uit één van de bovengenoemde streken. In Bordeaux worden de wijnen niet voor niets door de wijnbeurs van Bordeaux verkocht door gemachtigde negocians. Dit gaat als volgt: de grote Chateaus brengen hun wijn naar de beurs voor de voorverkoop, dit nadat de wijnen zijn beoordeeld tijdens de En Primeur proeverijen door de internationale pers en handelaren. Ze worden dan als En Primeur als wine-futures aangeboden in een eerste tranche, hierop volgen nog 2 tranches waar de wijnprijs iedere keer stijgt. Naarmate de wijn populair was in de vorige tranche kan het prijsverschil in goede jaren in de 3de tranche misschien wel 2 of 3 keer duurder zijn, dit prijsverschil gaat in de zak van de handelaren. De consumentenprijs wordt gebaseerd op de laatste tranche. Maar er vroeg bij zijn loont.  Saillant detail: deze wijnen liggen nog 1 tot 2 jaar op vat. Je moet daarna toch 5 tot 10 jaar wachten met verkoop. Ondertussen moet de wijn goed verzekerd en opgeslagen worden, liefst in een accijnsvrije opslag. In o.a. Engeland is het zelfs zo dat wijnen die in zo’n warehouse liggen niet in je belastingaangifte worden meegenomen, vandaar dat wijn-beleggingsfondsen vaak een Engelse oorsprong hebben.

Ben je meer voor een tastbare belegging? Oude flessen! Waarom? Het worden er steeds minder, vooral als je grote maten aankoopt en alleen de grote namen, de herkomst en opslag zijn hierin erg belangrijk.
Een ander gevaar ligt hier op de loer: fraudeurs die wijnen namaken om op de veiling te verkopen. Het boek “Azijn voor miljonairs” beschrijft één van de bekendste fraude zaken.
In 1985 veilde Christie’s een fles Château Lafite 1787, een fles uit de collectie van  de beroemde derde president Thomas Jefferson. Opbrengst $ 156.000, dit is vijf keer het bedrag ooit voor een fles neergeteld. NEP helaas.

Antoon Frijters
M 06 5364 3027
antoon@brilliant-bottles.com
www.brilliant-bottles.com