30- COLUMN Antoon Frijters 1 pagina_edited

Slimmer werken, of hoe een stier zoete druiven plukt.

Al vroeg in mijn ondernemerschap kwam ik erachter dat samen beter is, ook netwerken is een vorm van samenwerking. Trouwens, mijn lidmaatschap van Netwerk Brabant is net iets jonger dan mijn ondernemerschap.  Daarom deze keer een verhaal dat niet over wijn gaat maar over slimmer samenwerken.

Vanaf het begin werk ik samen met andere importeurs, samen kennis en kunde delen, ieder heeft zo zijn eigen specialiteiten, en bij samenwerking zijn deze specialismes ook voor jou inzetbaar.
Ik werk nauw samen op het gebied van import, gezamenlijk delen van import om zodoende vrachtkosten te delen en te drukken, een extra vorm van voorraad te hebben. Samen selecties maken van nieuwe wijnen, iets waar ik ook ter zake kundige klanten graag bij betrek.
Niet alleen geven loont, maar vragen loont ook!!

Zodoende kreeg ik ook de vraag van de chef-kok van Brasserie de Kat; een vriend van me zoekt opslagruimte, hij handelt in Spaanse delicatessen. De dag erop zat Marco bij mij aan tafel.
Wat begon als het huren van ruimte is heel snel uitgegroeid tot een vorm van zakelijk partnerschap.

Één van de voor de hand liggende voordelen van deze samenwerking ligt op het financiële vlak. En dat we raakvlakken in prospect’s hebben die zelfs niet conflicterend zijn. Dat er klanten zijn waar afnemen bij 2 bedrijven vanuit 1 adres een voordeel is.  Er zijn ook voordelen in een andere vorm. Ik zal uitleggen wat ik hier mee bedoel:

Werk overleg; je hoeft niet op dezelfde loonlijst te staan om werkoverleg te kunnen hebben.
Iedere week bespreken we kort de weekdoelstellingen, problemen en successen van de week ervoor, sparren we over nieuwe ideeën, controleren we of we de doelstellingen van de week ervoor gehaald hebben.

Steun; het is best fijn om niet alleen in je pand te hoeven werken, de eerste gedachte was dat de aanwezigheid van een ander op jouw werkvloer voor verstoring zou zorgen. Het tegendeel is bewezen. Ook de soms nodige schouder of spiegel. Maar zeker ook de spreekwoordelijke schop onder je kont.

Vervanging; tijdens vakantie en doorschakelen telefoon etc.

Kennis; ieder mens heeft zijn eigen specifieke kwaliteiten, dat ICT zaken bij Marco één van die kwaliteiten is, vind ik persoonlijk totaal geen probleem.

Wat je wel moet doen: duidelijke afspraken maken, we hebben bij de start een periode van 2 maanden proef afgesproken, en op dat moment ook geëvalueerd. Alle partijen moeten ook duidelijk hun verwachtingen en eisen uitspreken.  Kortom, je moet wel effort steken in de samenwerking ( maar ja dat moet je in iedere relatie).

En eerlijk is eerlijk, de bedrijfslunch is er wel degelijk op vooruit gegaan

Tijdens het schrijven van deze column zijn we erachter gekomen dat wij best interesse hebben in verdere samenwerking. Ben je een food (gerelateerde) specialist en heb je interesse? Kom dan op vrijdag tussen 13u en 18u tijdens ons open-huis een keer langs.
Trouwens, iedereen is dan welkom, lijkt ons gezellig om jullie allemaal te mogen verwelkomen!!

Marco en Antoon

Antoon Frijters 
antoon@brilliant-bottles.com
www.brilliant-bottles.com
T 06 5364 3027

Spanjeculinair
Marco Meurs
De Hoogt 18a, 5175 AX Loon op Zand
M 06-1939 8999
info@spanjeculinair.nl
www.spanjeculinair.nl