Meer rendement met financieel management

Financieel management; de meeste MKB’ers zien er wel het belang van in en toch zie je zelden een  financieel manager – of cfo – in een middelgroot bedrijf. Dat is meer iets voor heel grote bedrijven, vinden ze. Als ik met ze in gesprek raak, blijkt vaak dat ze opzien tegen de kosten. Daar valt iets aan te doen. Er is nu een manier om te profiteren van de voordelen van financieel management zonder dat het in de papieren gaat lopen.

Wat doet zo’n financieel manager nou precies en wat heb je eraan? Veel! Aan de ene kant ontzorgt een cfo de ondernemer door dingen voor hem te regelen. Met de bank, de verzekering en de accountant bijvoorbeeld. Aan de andere kant zet hij de ondernemer scherp door met analyses en cijfers de vinger op de zere plek te leggen. Levert een product of een bedrijfsactiviteit wel genoeg op? Kunnen er dingen beter of efficiënter? Meten is weten, zeg ik altijd, en gissen is missen. Als je de resultaten zwart op wit voor je hebt, wordt het een stuk makkelijk om moeilijke knopen door te hakken. Dan heb ik het over de complexe bedrijfsbeslissingen waar bijna zonder uitzondering een hoop geld mee gemoeid is. Denk aan vraagstukken zoals herfinancieren, bedrijfsovername, werkkapitaal- en investeringsbeslissingen. Niet zo gek om daar iemand bij te roepen die informatie en inzicht kan geven, je kan ondersteunen bij strategische beslissingen en ook het financieel overzicht houdt terwijl jij je als ondernemer op de dagelijkse gang van zaken richt. Het allerbelangrijkste is dat je inzicht hebt – en houdt! – in je business. Het gaat tenslotte om de financiële gezondheid van je bedrijf.

Een goede financieel manager levert veel meer op dan hij kost.

En de accountant dan? Natuurlijk, die zorgt ook voor rapportages en analyses, maar altijd achteraf. Een financieel manager kijkt voortdurend mee en signaleert afwijkingen op het moment dat ze gebeuren. Daar kun je als ondernemer je voordeel mee doen: bijsturen, proces- of bedrijfsmatige verbeteringen aanbrengen, een betere routing maken in je bedrijf of betere afspraken maken met klanten en externe partijen. Dat soort beslissingen zijn zo belangrijk voor een bedrijf, daar wil je niet achteraf pas mee geconfronteerd worden.

Even terug naar die kosten. Is zo’n financieel manager nou werkelijk te duur voor een MKB-bedrijf? Ik denk van niet. Je hoeft namelijk niet iemand fulltime in dienst te nemen. Met een dag in de week kom je er ook. Daarom giet ik tegenwoordig financieel management in een handige abonnementsvorm. Dat is het beste van twee werelden: flexibel en kostenefficiënt en toch een vaste financieel adviseur die je helpt om meer rendement uit je bedrijf te halen. De resultaten bewijzen het: dat levert veel meer op dan het kost.

Rob Altenburg is bedrijfsadviseur. Hij is, op abonnementsbasis, inzetbaar als financieel manager.

 

Altenburg Bedrijfsadvies
Diepenbrockstraat 10

5151 KE Drunen
T 06 55 76 49 05
 info@altenburg-bedrijfsadvies.nl
 www.altenburg-bedrijfsadvies.nl