Kind, dat waren we zelf ook ooit

Ik kan een heel artikel vullen over privacy-instellingen maar ook hoe je de digitale sporen van je doelgroep kunt inzetten om ze precies te laten doen wat jij wilt (namelijk je dienst of product afnemen).  Deze keer wil ik het hebben over de online veiligheid van jouw kinderen.

Wij hadden thuis één telefoon

Kind, dat waren we zelf ook ooit.
Met dezelfde onzekerheden, hormoonaanvallen, groepsdruk en behoefte aan bevestiging. Maar de kinderen van nu hebben andere middelen. Wij hadden thuis één telefoon. En in het dorp waar ik opgroeide, stonden welgeteld zes telefooncellen. Samen met het schrijven van een brief en elkaar veel opzoeken, waren dat in mijn tijd de mogelijkheden om heimelijke gesprekken te voeren over wat dan ook. Als iemand een foto van je wilde nemen of een video-opname van je wilde maken, dan moest je heel lang stilstaan. Dat kon bijna niet ongezien. Als je al iets stoms deed, dan werd het een dikke roddel die in de loop van de tijd wel verstomde.

Nu staan kinderen 24/7 bloot aan fototoestellen, opname-apparatuur, meningen, inspiratie, indrukken én aan heel veel verschillende mensen. Tel daarbij groepsdruk, onzekerheid, behoefte aan bevestiging en hormonen op en je hebt een heel gevaarlijke cocktail. Weet jij het digitale spoor van jouw kind te vinden? Hier zijn een paar tips om te volgen, en om je gerust te stellen.

  1. Zorg dat je altijd de inloggegevens van je kind kent.
  2. Log in op het Facebook-account van je kind en klik op ‘activiteitenoverzicht’ (op de omslagfoto). Vervolgens klik je in het menu links en zie je wat je kind allemaal gedaan heeft wat voor jou anders onzichtbaar bleef. Klik ook op ‘zoeken’!
  3. Check regelmatig de geschiedenis van de computer. In Chrome: klik op de drie puntjes de onder elkaar staan, rechtsboven in je scherm. Of gebruik de sneltoetsen (Mac) CMD+Y of (Windows) CTRL+H.
  4. Instagram: klik op het loepje en vervolgens op ‘zoeken’ boven in de balk. Scroll naar beneden om te zien wat de laatste zoekopdrachten waren.
  5. Snapchat: klik op de tekstballon linksonder in beeld. Dan zie je met wie de laatste gesprekken zijn gevoerd.
  6. Whatsapp: ga naar instellingen (tandwiel rechtsonder). Klik op ‘Data- en opslaggebruik’ en vervolgens onderaan op ‘Opslag in gebruik’.

Ik snap ook dat je de privacy van je kind wilt respecteren. Maar het is echt zo dat het kind de gevolgen van online gedrag echt nog niet kan overzien. En wij ook niet trouwens. Doe er dus je voordeel mee!

Connect2
M 06 460 445 18
monika@connect2.nl
www.connect2.nl