Financiële planning

Dit is een onderwerp waar iedereen een mening over heeft. Belangrijk is: wat vind JIJ belangrijk. Daar heb je een realistische kijk op jezelf voor nodig en je moet een planning maken om jouw doelen te realiseren. Het is zeker zinvol om die op te stellen en ernaar te leven, maar pas de financiële planning aan de gewijzigde omstandigheden aan. Gebruik de financiële planning wel als richtlijn, maar het is geen harnas. Zorg dat het kort en in jouw taal geschreven is. Bespaar anders de moeite en het geld, want dan verdwijnt de planning in de la.

Een financiële planning is niet alleen voor ondernemers van belang, maar eigenlijk voor iedereen.

Ik zal de pensioen- en arbeidsongeschiktheidsverzekering bespreken, omdat dat vaak onderwerpen zijn die de aanleiding vormen tot het opstellen van een financiële planning.

Voorwerk
Als ondernemer kan je de volgende zaken op papier zetten:

  • Wat heb ik nodig, wanneer en wat gaat dat kosten? Stel prioriteiten!
  • Welke middelen heb ik, wanneer en wat is de verwachte geldelijke opbrengst?
  • Welke middelen kan ik gebruiken om de doelstelling(en) te realiseren?

Rol adviseur
De adviseur gaat dan het volgende doen:

  • Is alles compleet, zijn de aannames en het financieel plaatje juist?
  • Zijn er andere alternatieven waar je misschien niet aan gedacht hebt?
  • Heb je alle risico’s in beeld?
  • Is het plaatje realistisch?

Of je jouw pensioen moet regelen is een keuze. Een ondernemer gaf een keer aan: Ik heb geen pensioen nodig, in het slechtste geval is het pensioen van mijn partner al dan niet met de waarde van de eigen woning voldoende om van te leven.

Als je toch voor pensioen kiest dan zijn er de volgende mogelijkheden:

  • Aansluiten bij een pensioenfonds of een verzekeringsmaatschappij verzekeren. Vaak kan je vrijwillig aansluiten bij het bedrijfspensioenfonds. Een voordeel is dat de onderneming jouw pensioen betaald (zijn kosten), maar een nadeel is dat iedere maand de premie betaald moet worden dus minder flexibel.
  • Lijfrente of banksparen. Dat doe je met privé middelen, maar de kosten kunnen fiscaal aftrekbaar zijn. Periodieke keus om deel te nemen.
  • Pensioen in eigen beheer kan niet meer. Wel is het voor een ondernemer in de Inkomstenbelasting mogelijk de Fiscale Oudedagsreserve toe te passen.

Nadeel is dat het geld in de onderneming zit en dat het pensioen afhankelijk is van de toekomstige liquiditeit van de onderneming.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Ondanks dat het duur kan zijn, ben ik van mening dat bepaalde beroepsbeoefenaren niet zonder kunnen. Ik ben een voorstander om het te verzekeren bij een verzekeringsmaatschappij en je te laten begeleiden door een goede verzekeringsadviseur. Een modern idee als broodfonds kan, maar of je een uitkering krijgt is niet altijd zeker.

Het artikel is niet volledig en voor iedereen toepasbaar, maar is eigenlijk bedoeld om je als ondernemer na te laten denken over de toekomst en tevens een eerste keuze te maken welke producten bij jouw wensen passen.

Raak Accountants en Belastingadviseurs B.V.
Aphroditestraat 57

5047 TW Tilburg
T 013 591 3969
rverheijen@raak-accountant.nl
www.raak-accountant.nl