1-BEDRIJFSPROFIEL Broodje Aap linke Soep 1 pagina_edited

Broodje Aap & Linke Soep, een intercultureel maal met een positief verhaal

Nieuwkomers in Tilburg. Het zijn mensen die gevlucht zijn voor de oorlog in hun thuisland en hier opnieuw hun leven op moeten bouwen. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. De taal is vaak een struikelblok, ook voor het vinden van een betaalde baan. Daarnaast bestaan er nog altijd veel vooroordelen. Rian van Pelt en Regine Griep van De Krachtcentrale 013 bedachten een plan om de verbinding te leggen tussen de lokale bevolking en de nieuwkomers. Ze wonnen er de ideeënwedstrijd van het VSB-fonds mee. De hoofdingrediënten: eten en taal.

Eten, praten en werkervaring
Het resultaat is Broodje Aap & Linke Soep. In de keuken en het bijbehorende proeflokaal in de Boomstraat 131 koken en eten Tilburgers, taalmaatjes en nieuwkomers samen onder leiding van horecamanager Sannie Post. Dat blijkt een uitstekende manier om taalvaardigheid en sociale contacten te verbeteren. “We willen vooral een veilige omgeving bieden waarin mensen samen kunnen zijn en van elkaar kunnen leren”, vertelt Sannie. “Door samen te koken en te eten komen ze dichter bij elkaar en durven ze meer. Behalve de Nederlandse taal leren ze zo ook vaardigheden waardoor ze makkelijker instromen in het Tilburgse bedrijfsleven.”

Kom ‘proeven’
Een betaalde baan is het ultieme doel. “Iedere nieuwkomer die hier komt, wil graag weer een normaal leven leiden”, zegt arbeidscoördinator Theo Waars. “Door het werk in de keuken ontdekken we hun kwaliteiten en leren ze vaardigheden die ze in het bedrijfsleven goed kunnen gebruiken.” Van de 40 nieuwkomers die Broodje Aap & Linke Soep begeleidde, stroomden er al verschillende door naar betaald werk. En niet per se in de horeca. “Er zitten monteurs, ICT’ers en ondernemers bij. Getalenteerde mensen die graag willen werken, helpen we aan een vaste baan. We nodigen ondernemers dan ook van harte uit om te komen ‘proeven’ van hun kwaliteiten.”

Broodje Aap & Linke Soep
Boomstraat 131
5038 GP Tilburg
T 06 535 84 090
info@broodjeaaplinkesoep.nl
www.broodjeaaplinkesoep.nl