Netwerk Brabant Magazine, thema Mobiliteit, horeca Broodje Aap e

Broodje Aap & Linke Soep, de taalrijke keuken

Succesvol integreren, hoe doe je dat als nieuwkomer in Tilburg? Rian van Pelt en Regine Griep van De Krachtcentrale 013 bedachten een plan om mensen uit ander culturen te helpen en wonnen er de ideeënwedstrijd van het VSB-fonds mee. Nu, een paar jaar later, is dat idee uitgegroeid tot een community waar bedrijven, organisaties, Tilburgers en nieuwkomers elkaar vinden en vooruithelpen. Met eten en taal als verbindende factoren.

Veilige omgeving
Initiatiefnemer Rian van Pelt vertelt: “Uit de gesprekken die we hadden kwam naar voren dat het goed beheersen van de taal een basisbehoefte is om succesvol mee te doen in de samenleving. Er zijn wel taallessen, maar daarin wordt vooral onderwezen. Om de taal echt te beheersen moet je erin ondergedompeld worden. Dan moet je je als nieuwkomer wel veilig genoeg voelen om mee te durven doen.”

Taal en cultuur
“Eigenlijk oefenen we hier in het Nederlander zijn”, gaat Rian verder. “Want als je de taal begrijpt, kun je je ook de cultuur eigen maken. Veel dingen die voor ons heel vanzelfsprekend zijn, zijn dat voor nieuwkomers niet. Bij Broodje Aap & Linke Soep gaan we daarom verder dan taalles. Het gaat vooral over verwerven door te doen. En waar lukt dat beter dan aan de keukentafel?”

Onderdompelen in de taal; eigenlijk oefenen we hier in het Nederlander zijn

Eet mee
Op maandag, woensdag en vrijdag gaan het verwerven van de taal en samen koken en eten hand in hand in de keuken van Broodje Aap & Linke Soep. Om 12.30 uur staat er dan een uitgebreide lunch op tafel. Ook eens meegenieten van zo’n ‘intercultureel maal met een goed verhaal’? Stuur een mail en reserveer je plaats. Voor 10 euro krijg je er ook nog eens goed gezelschap bij.

 

Broodje Aap & Linke Soep
Boomstraat 131
5038 GP Tilburg
T 06 535 84 090
info@broodjeaaplinkesoep.nl
www.broodjeaaplinkesoep.nl