Bedrijfsfinanciering? ‘Ja’ kun je krijgen!

“Een financiering aanvragen? Doe geen moeite, de bank zegt toch nee.” Dat is kortweg de heersende opvatting over het verkrijgen van krediet vandaag de dag. Maar wat moet je dan als ondernemer met je mooie bedrijf en de groeikansen die er zijn? Maar laten schieten? Dat hoeft gelukkig niet. Investeren in je bedrijf is nog steeds een reële optie en banken zijn nog steeds bereid om daar aan mee te werken. Je moet je alleen wel aan de spelregels houden. En die zijn inderdaad flink veranderd.

Dat het makkelijk is, ga ik niet beweren. Banken zijn voorzichtiger geworden. Het is niet zozeer dat ze geen kredieten meer willen verstrekken, als wel dat ze niet meer bereid zijn om veel risico te lopen. En daar kan ik, met de afgelopen jaren nog vers in het geheugen, best inkomen. De tijden dat je bij de bank binnen kon lopen en extra geld kreeg omdat je de bankier al jaren kende, die zijn voorbij. Maar dat betekent nog niet dat er niets meer kan.

Integendeel! Er is juist meer mogelijk dan ooit tevoren. Denk maar aan alternatieven als crowdfunding, informal investors en beleggingsfondsen. Veel startups en veelbelovende nieuwkomers halen daar het kapitaal vandaan om hun (vaak explosieve) groei mee te financieren. Wil je voorraden of debiteuren financieren, dan is factoring een goede optie en voor bedrijfsmiddelen wordt leasing steeds interessanter. Dat materieel hoeft zelfs niet nieuw te zijn. Er is een levendige handel in dure machines die tweedehands aangeboden worden. En ja, ook die kunnen gefinancierd worden.

Doe je aanvraag in één keer goed, herkansingen zijn zelden succesvol

Maar ook bij de bank kun je nog steeds terecht. Als je tenminste met een goed, realistisch plan en een goede onderbouwing komt. Bij de bank aankloppen om je verlies van voorgaande jaren aan te vullen is vragen om een afwijzing. Maar heb je een goedlopend bedrijf en heb je extra werkkapitaal, een nieuw pand of een uitbreiding van het machinepark nodig om door te kunnen groeien, dan heb je een sterke uitgangspositie. Dan is het een kwestie van je huiswerk goed maken. Als jij goed kunt onderbouwen hoe veel geld je nodig hebt en waarom, wat je ermee gaat doen en welk rendement je ervan verwacht, dan zijn banken over het algemeen best bereid om de mogelijkheden met je door te nemen.

Er is één maar: zo’n financieringsaanvraag moet wel in één keer goed. Jezelf bij laten staan door een specialist die weet aan welke voorwaarden een goede kredietaanvraag moet voldoen en die directe lijnen heeft met zowel traditionele financiers als moderne alternatieven, is daarom geen overbodige luxe. Herkansingen zijn namelijk zelden succesvol. Klop je na een afwijzing voor de tweede keer bij de bank aan, dan geef ik je op een briefje dat de deur gesloten blijft.

Rob Altenburg is bedrijfsadviseur en regelt bedrijfsfinancieringen op maat, passend bij de wensen en behoefte van het bedrijf.

Altenburg Bedrijfsadvies
Diepenbrockstraat 10

5151 KE Drunen
T 06 55 76 49 05
 info@altenburg-bedrijfsadvies.nl
 www.altenburg-bedrijfsadvies.nl