24-COLUMN Antoon Frijters_edited_edited

De BBQ, daar hoort een wijntje bij! Maar welke..?

Ik hoop van harte dat als jullie deze column lezen, de zonnebril in handbereik ligt, of beter nog de BBQ wordt aangestoken.

Welke wijnen passen nu bij de BBQ, hier wat aandachtspunten.
– Let op met een hoog alcoholpercentage, want een BBQ is vaak gezellig, de zon schijnt, het duurt een paar uur, vrienden over de vloer.
– Om het gezellig, en iedereen toch een beetje wakker te houden, zorg ervoor dat de wijnen niet te zwaar zijn.
– De juiste temperatuur; leg rode wijnen na openen in een emmer water of in het ijs, als ze in de zon staan worden ze warm, log en erg vermoeiend.
– Door de rooksmaak en het gegrilde randje van het vlees moeten de wijnen ook meer smaakintensiteit hebben, verfijnde wijnen hebben hier geen plaats op de tafel. Wijnen met veel fruit en frisse zuren, rosé is in dit geval de breedst inzetbare wijnsoort. Voor de rode wijnen, wijn gemaakt van Grenache/Granacha, bij wit Chardonnay met weinig tot geen hout.

TIP. Hoe krijg je wijn snel koud: een ijsemmer met ijs maar zeker ook water vergroot het contactoppervlak van de te koelen fles. Doe hier een paar flinke scheppen zout bij. Het zout heeft de eigenschap dat het koelen versneld, doordat het ook het vriespunt verlaagd. De energie uit de warmte van de drankjes word door het zout gebruikt om de koelende werking van het ijs te versnellen, zo heb je dus heel snel koele drankjes. Let op! dezelfde energie zorgt ervoor dat het ijs ook sneller smelt dus als je ijs bijvult water verversen.

Het grote gevaar is niet de rooksmaak maar de marinades en sauzen, hier heb ik enkele richtlijnen.
– Oliebasis met citroen en verse kruiden:hier moet wijn een beetje een fris appelig karakter hebben. Denk aan grüner Veltliner Sauvignon blanc of wijnen met de rolle/vermentino druif in de hoofdtrol, zonder houtlagering.
– Aziatische stijl met koriander limoen en chili: de wijn mag iets meer smaak hebben en mag iets ronder zijn; pinot gris/grigio riesling , Chardonnay zonder houtlagering.
– Peperig en/of veel rooksmaak: Syrah
– Marinade van rode wijn: Merlot,Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Primitivo,
– Knoflooksaus: volle Chardonnay, Riesling en ViognierCocktailsaus: Sauvignon Blanc, Pinot Gris en Grüner Veltliner
– BBQ-saus: Syrah
– Yoghurtsaus: Sauvignon Blanc en Chablis
– Chilisaus: Pinot Grigio rosé, Grüner Veltliner en Riesling
– Satésaus: Syrah, Gewürztraminer, Rosé.

Sommige fervente BBQ fanaten zeggen dat BBQ de bevolking van de wereld heeft mogelijk gemaakt. Toen de mens in het neolithicum vuur (BBQ) ging gebruiken als bereiding van voedsel, werd voedsel langer houdbaar. Hierdoor konden de mensen hun nederzettingen verlaten en verderop kijken. In de 17e eeuw hebben Engelse en Franse boekaniers de methode van vlees grillen herontdekt bij de inheemse piraten/indianen. De naam is afkomstig van Taino-indianen.

Antoon Frijters
M 06 5364 3027
antoon@brilliant-bottles.com
www.brilliant-bottles.com