NMB-1802

Auto Smolders Tilburg: ‘Duurzaamheidslag bij Hyundai en Mazda’

Foto: Verkoopadviseur Bram van den Broek

Hyundai en Mazda maken een serieuze duurzaamheidsslag. Eerstgenoemd automerk met de KONA Electric en de waterstofauto NEXO, Mazda met een nieuwe superzuinige motorenfamilie. Marinus van Boxel van Auto Smolders kijkt reikhalzend uit naar de zomer. Dan verschijnt de elektrische KONA in de showroom.

“Simpelweg omdat een compacte SUV met elektrische aandrijving er nog niet is”, geeft Marinus een verklaring voor het verwachte succes. “Duurzaam, een lage bijtelling en veel rijplezier en comfort.” De KONA Electric is leverbaar met keuze uit twee verschillende aandrijflijnen. De versie met de long-range batterij met een actieradius tot 470 kilometer (WLTP). Deze topversie wordt aangedreven door een 204 pk en 395 Nm sterke elektromotor en heeft een accupakket van 64 kWh. Dankzij dit riante vermogen acteert de KONA Electric lekker sportief. Een 0-100-sprint vraagt 7,6 seconden. De basisversie heeft een range tot 300 kilometer (WLTP) met een energieverbruik van 14,8 kWh (WLTP). Die heeft een 135 pk sterke elektromotor. Ook hier bedraagt het koppel 395 Nm, uiteraard beschikbaar vanuit stilstand voor vlotte acceleraties. In beide gevallen bedraagt de topsnelheid 167 km/u.

Waterstof
“Waterstof deed al zijn intrede in het Hyundai-assortiment. Daar komt met de NEXO een aantrekkelijke keuzemogelijkheid bij. Wat te denken van een actieradius van 800 kilometer.” Het aantal waterstoftankstations in ons land wordt, volgens Marinus, uitgebreid van twee naar vijf. Prijzen zijn nog niet bekend.

Serieuze duurzaamheidsslag, geen toekomstmuziek maar keiharde realiteit

Alternatief
Prijzen zijn er ook niet van de Mazda’s met de nieuwe generatie benzinemotoren. “Het alternatief voor diesels en elektrisch rijden. Naar verwachting zijn ze eind van dit jaar beschikbaar.” Marinus is lovend over de SKYACTIV-X, een benzinemotor die werkt met compressie-ontsteking. “De verbrandingsmethode combineert de vonkontsteking van een benzinemotor met de compressieontsteking van een diesel. In combinatie met een turbo zorgt de compressie-ontsteking voor een uiterst directe respons op het gaspedaal en een toename van het koppel met 10 tot 30 procent ten opzichte van de huidige 2.0 liter SKYACTIV-G benzinemotor. Met een cilinderinhoud van 2.0 liter zorgt de SKYACTIV-X voor 20 procent minder brandstofverbruik in vergelijking met de SKYACTIV-G. De 2.0 liter SKYACTIV-X evenaart of overtreft daarmee de nieuwste SKYACTIV-D dieselmotor zelfs qua brandstofefficiency.” Marinus weet dat in situaties waarin met lage toerentallen wordt gereden het brandstofverbruik met maximaal 30 procent wordt verlaagd dankzij de toepassing van een arm mengsel.

Bewijs
“Waar concurrenten praten over alternatieven pakken ‘onze merken’ Hyundai en Mazda uit met alternatieven die in de toekomst wat betreft prestaties en brandstofverbruik hun weerga niet kennen.” Toekomstmuziek komt dichtbij.” Vanzelfsprekend belicht Marinus de modellen die reeds in de showroom staan, van de IONIC tot de (ver)nieuw(d)e Mazda6. “We spelen met onze producten een vooraanstaande rol als het gaat over (zakelijke) mobiliteit. Gezien wat zich aandient, neemt die positie alleen maar toe. Qua techniek en prijsstelling zijn we met onze betrouwbare modellen van Hyundai en Mazda onderscheidend.” Terwijl we nog een rondje maken door de vernieuwde showroom van Auto Smolders, voegt Marinus nog een weetje toe: “Tot 2025 komen er vijftien nieuwe Hyundai-modellen bij en hebben we van elk model een milieuvriendelijke (hybride of elektrische) versie. Geen toekomstmuziek maar keiharde realiteit. Het bewijs dient zich al snel aan.”

Eindhoven:                      Tilburg:                        Westerhoven:
Vaalserbergweg 2           Kraaivenstraat 16         Lange Akkers 2
040-2911800                  013-5286900                040-2014888