23-COLUMN-State-of-Excellence_edited-1024×615

3 tips om een veilige en inspirerende cultuur te creëren

De strijd om het vinden, binden, boeien en groeien van getalenteerde medewerkers is groter dan ooit. Met alleen goede arbeidsvoorwaarden kom je er als werkgever niet meer dus… wat heb je nog meer te bieden? Een veilige en inspirerende cultuur!

Geen bordje aan de muur
Natuurlijk kun je een niet een cultuur duurzaam veranderen door mooie posters aan de muur te plakken over missie en visie, naast het nieuwe dartboard of na die leuke middag op de hei. En er zit nu eenmaal geen knopje op mensen dat je desgewenst “aan” of juist “uit” kunt zetten. Het gaat om leiderschap en authenticiteit die het verschil maken wanneer je meer eigenaarschap wilt stimuleren bij je medewerkers.

En hoe doe je dat dan?
Ik werk graag met directeuren en managers die het leiderschap en eigenaarschap willen bevorderen van zichzelf en hun medewerkers. Teamleden die elkaars krachten kennen en deze optimaal inzetten om zo sneller, efficiënter en plezieriger resultaten te behalen en te verbeteren. Ik heb ervaren dat deze aanpak van positieve invloed is op de medewerkers en vooral: de cultuur. Graag deel ik mijn kennis en ervaring en daarom geef ik 3 tips om een veilige en inspirerende cultuur te creëren:

Tip 1: Communiceer het bestaansrecht van de organisatie: het “waarom”
Wat wil je toevoegen aan je klanten, je vakgenoten, je mensen, de wereld? Het ontwikkelen van ambitie en eigenaarschap is pas mogelijk als het “waarom” duidelijk is voor mensen. Waar gaan we voor? Waar kan ik mij mee verbinden? Dat is dus niet “meer winst maken” of “de beste service leveren”. Daar springen mensen hun bed niet voor uit om aan bij te dragen. Er dient een inspirerende, zingevende missie te worden geïdentificeerd en bovenal: veelvuldig gecommuniceerd, zowel intern als extern.

Tip 2: Zet een duidelijke stip op de horizon: het “hoe”
Maak duidelijk hoe je die missie gaat realiseren: de visie. Missie en visie geven een visionair en ambitieus beeld van het bestaansrecht van de organisatie. Bovendien wil je ook voor de komende 3 – 5 jaar een duidelijke koers uitzetten: je bepaalt wat je wilt bereiken: de bedrijfsstrategie. Mensen lopen het vuur uit de sloffen om bij te dragen aan succes. Als je weet waar je voor gaat, trek je mensen aan die daaraan bij willen dragen.

Tip 3: Open deur? Nee: zorg voor open, eerlijke communicatie
Als je mensen niet vrijuit durven of kunnen praten, verwacht dan ook geen creativiteit of innovatie van ze. Het lijkt misschien basaal, maar het tegenovergestelde is waar: veiligheid begint met open en eerlijke communicatie. Vertel de mensen regelmatig waar de organisatie naar toe gaat, waar je nu staat en wat er speelt. Maak gebruik van de kennis, vaardigheden en ervaring van je mensen en betrek ze bij zowel de successen als de (dreigende) uitdagingen. Op die manier houd je ze niet alleen “gebonden” en “geboeid”; je maakt van veel meer talent gebruik!

State of Excellence / Lieke de Jong
Interim Human Resource Management
Italiëlaan 39, 5632 TA Eindhoven
M 06 295 725 14
ldejong@stateofexcellence.nl
www.stateofexcellence.nl