kaapstad

25 kunstenaars kapen binnenstad Tilburg; Voorbereidingen eerste editie Kaapstad in volle gang

De premiere editie van Kaapstad presenteert bestaand en nieuw werk van bekende en minder bekende kunstenaars uit binnen en buitenland. Onder de naam Kaapstad worden vastgeroeste ideeën bevochten met creativiteit en verwondering. Kaapstad presenteert grote sculpturen, interactieve installaties en interventies van meer dan 25 nationale en internationale kunstenaars. Het evenement vindt 10 – 12 augustus plaats in het centrum van Tilburg en is gratis toegankelijk.

Van Atelier van Lieshout zijn twee enorme sculpturen te zien. De gigantische Bikinibar ligt midden op de fontein op De Heuvel. Bikinibar is het enige vrouwelijke lichaam dat je mag betreden zonder toestemming en wordt volop bespeeld door kinderen. Het Orakel, een mechanisch systeem in de vorm van een groot hoofd, reflecteert op de bestaande machtsverhoudingen tussen en in de maatschappij. Bezoekers kunnen Het Orakel smsen, de boodschap wordt anoniem door Het Orakel hardop uitgesproken. Het Orakel kent verschillende stemmen en spreekt drie talen; Nederlands, Engels en Duits.

De Italiaanse Studio CLET beplakt verkeersborden in het centrum van Tilburg, dit brengt een spanning tussen geaccepteerd en illegaal. Tijdens Kaapstad is Studio CLET in Tilburg aanwezig om 70 tot 100 verkeersborden tijdelijk aan te passen met stickers. Bezoekers kunnen bij de infostand een Studio-CLET-bingo-kaart ophalen.

De Britse kauwgomkunstenaar Ben Wilson, The Chewing Gum Man, was de eerste van ruim 25 kunstenaars die zijn markering in de Tilburgse straten achterliet op uitnodiging van Kaapstad. 17 mini-schilderijen van kauwgom zijn te zien. Tijdens Kaapstad kunnen bezoekers een speciale kauwgomroute lopen, wie alle 17 kauwgoms vindt wordt beloond met een kauwgom.

Tilburg Cowboys presenteren het eerste ‘Museum van de Anonieme Sculptuur’; een expositie van grote frietzakken en ijsjes die voor de snackbar op de stoep staan. Iedereen kent ze, maar niemand kent de maker. In het totaal kent de tentoonstelling 15 symbolen van de Nederlandse snackcultuur waaronder ijsjes, friet en een vis.

Regels zijn regels, maar als je ze een beetje buigt glip je er zo tussendoor
Kaapstad is een uitnodiging om jezelf te verwonderen, het draait om de kunst van het anders kijken, om de dingen op een nieuwe manier te zien of te doen. Kaapstad port en prikkelt, keert zaken om en laat toeschouwers en voorbijgangers opnieuw naar de stad kijken. Kunstenaar Sander van Bussel van Tilburg Cowboys en Human Rights Tattoo heeft de artistieke leiding over het evenement. “Terug van vakantie zie je soms de vertrouwde omgeving even opnieuw. Kaapstad gaat over je durven verwonderen over al dat wat ingesleten was. Een kleine glimlach betekent al dat het dagelijkse patroon doorbroken is en mensen weer openstaan voor het onbekende. Dat is uiteraard niet voorbehouden aan kunstenaars!”

Kaapstad nodigt uit om te komen zien en spelen. Kaapstad is van 10 t/m 12 augustus te bezoeken van 11.00 – 22.00uur. www.kaapstadtilburg.nl. Groeten uit Kaapstad.

• Kaapstad wordt mogelijk gemaakt door Binnenstad Management Tilburg, Ondernemersfonds Binnenstad Tilburg, BIZ Tilburg, Ticket To Tilburg, Gemeente Tilburg, Montopinto en Toffey
• Culturele partners zijn Factorium Podiumkunsten, Graphic Matters en Bibliotheek Midden Brabant
• Artistieke leiding: Sander van Bussel